Hur man undviker jojobantning

Man börjar på en ny diet, går ner i vikt och sen så slutar man med dieten, antingen för att man uppnått sitt mål eller för att man har tappat motivationen, oavsett varför så börjar man äta som man brukade göra igen och går sakta men säkert upp i vikt igen. Oftast då så börjar man på en diet igen, kanske samma diet eller så testar man en ny, man gå ner i vikt igen, slutar med dieten och börjar äta som vanligt och då går man upp i vikt igen. Detta kallas för jojobantning och dom flesta har nog upplevt detta.

Varför är det inte bra att jojobanta? Jo för att när du går ner i vikt så förlorar du inte bara fett utan du förlorar också muskler.
Låt säga att du går ner 10 kg i vikt, du tappar 9 kg fett och 1 kg muskler (fiktiva siffror). Du går sen upp 10 kg igen, du väger alltså precis lika mycket som innan men har 1 kg mindre muskler. Musklerna som du förlorade under dieten får du inte tillbaka lika lätt som du får tillbaka fettet. Sen så börjar samma runda igen, du börjar på en diet, förlorar fett och muskler, börjar äta som vanligt, går upp i vikt och står där med samma vikt (eller kanske mer?) men med ännu mindre muskler.
Så här kan man göra rätt många gånger om ända tills du i princip inte har några muskler kvar men massa fett, du har med andra ord samma vikt som från första start men är ändå fetare.

Om en person är i viktbalans (äter lika mycket som man gör av med, vågen står still) och sedan bestämmer sig för att gå ner i vikt så kommer den behöva äta mindre mat än innan för att behålla sin viktbalans.
T.ex. En man äter 3000 kcal och ligger stabilt på 80 kg, han går ner 10 kg i vikt och väger då 70 kg, för att hålla den nya vikten stabil så måste han äta mindre kcal än vad han gjorde när han vägde 80 kg, istället för 3000 kcal om dagen kanske han bara kan äta 2500 kcal om dagen.
Anledningen till att man måste äta mindre än innan är helt enkelt för du väger mindre än innan, du gör inte av med lika mycket energi längre.
Det är p.g.a. detta som många hamnar i jojobantning, man tror att man ska kunna äta likadant som man gjorde innan man började på dieten men det kommer alltid att resultera att man går upp i vikt igen.

Hur undviker man att jojobanta? Jag har tre regler!
1: Ändra din livsstil permanent
2: Använd dina muskler
3: Ät protein

Regel 1: Det finns en anledning till att man har fått en övervikt från första början, så man kan inte äta som man brukade göra innan och förvänta sig andra resultat. Du måste ändra din livsstil. Vad man måste ändra i sin livsstil är helt individuellt, en person som bara har 5 kg övervikt behöver oftast inte göra så stora förändringar som en person som har 20 kg i övervikt. Det kan vara bra att ta hjälp av en dietist eller kostrådgivare med vad just du behöver ändra i din livsstil för att kunna behålla den nya vikten. Vi är vanemänniskor och för att ändra eller bryta en vana så måste man låta det ta tid, det är få människor som bara kan vakna upp en dag och ändra sin livsstil helt och hållet, det krävs tid, tålamod och vilja.
Regel 2: Vi vill förlora så lite muskler som möjligt när vi går ner i vikt så att vi kan äta så mycket som möjligt när vi har uppnått våran målvikt.
Kroppen vet aldrig varför vi inte äter tillräckligt med mat, den tror helt enkelt att vi inte har tillräckligt med mat så därför måste den göra ändringar för att spara på energin så att vi inte svälter och dör. Kroppen tar då helst energi från våra muskler, då får den energi till att hålla igång kroppen plus den blir av med något som kostar energi att ha i kroppen, perfekt försvarssystem vid svält. För att undvika detta så måste vi övertyga kroppen att vi behöver våra muskler, vi måste träna dom. Kroppen kan inte skilja på om vi använder våra musklerna för att överleva, t.ex. jaga efter mat, eller om vi är på gymmet. Använder vi våra muskler så kommer kroppen att försöka ha kvar dom så länge som möjligt, ett livsviktigt försvar från förr som vi har kvar.
Så under tiden som vi går ner i vikt så måste vi träna våra muskler så mycket som möjligt, minst 2 ggr i veckan, men det är även bra så att när vi har nått våran målvikt att vi har kvar lite muskler så att vi kan äta lite mer än vad vi hade kunnat göra om man inte hade tränat musklerna och istället förlorat dom.
Regel 3: Att använda musklerna och äta protein hör ihop väldigt mycket. När man går ner i vikt så skapar man en svält situation, tränar du och bryter ner musklerna så måste man äta ett överskott av protein så att kroppen känner att den kan använda proteinet till att bygga upp musklerna igen. En annan viktig anledning till är att protein ger inte så mycket kcal per gram men stor mättnad. 1 g protein ger 4 kcal, samma som kolhydrater som också ger 4 kcal per gram, fast du blir mycket mer mätt på protein än kolhydrater trots att dom ger lika mycket kalorier per gram.

Så för att sammanfatta: Undvik jojobantning genom att ändra din livsstil permanent, inte bara tillfälligt, träna minst 2 ggr i veckan, gärna på gymmet och se till att äta mycket protein.

Skicka mig gärna ett mail ni har några frågor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s